Socken/stad: Skön

På senare tid förfärdigades mos innehållande 60 % fårtalg, 20 % honung, 5 % svavelblomma, 5 % nejlikolja och 10 % osaltat smör, som under svag kokning noggrant rördes.

I ovannämnda patentmedicin ingick som regel följande växter: Senap, lummer, blodrot, Jungfru Marias nycklar, rölleka, m.fl. Växterna kokades flera timmar inslutna. Medikamentet användes även till djur.

När det skulle trollas, påstods att följande växter i allmänhet användes: Trollsmultron, tibast, nordisk stormhatt, nattskugga, vallmo, cikoria, svärdsliljan med flera.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 18. Sundsvall.